Előrejelzés - 2022.03.06

A jelenlegi előrejelzés az orosz-ukrán háború előtti közvéleménykutatásokra épül. A háború esetleges hatásait így ez még nem tükrözi.

Mesterséges intelligencia alapú előrejelző modellünk szerint a Fidesz népszerűsége közel 5 százalékponttal nagyobb, mint az egységes ellenzéké, bár a tavalyi év végén közel azonos volt a két tábor nagysága egy rövid ideig. Mandátumra lefordítva ez egy lényegesen nagyobb különbséget jelent, mely stabil többséget biztosítana a jelenlegi kormánypártnak, ha most tartanák a választásokat.

Eredmények

30.000 szimulációt elkészítve azt látjuk, hogy nincsen olyan scenárió, hogy az ellenzék parlamenti többséget szerezhetne egy most tartandó választáson. Kis eséllyel viszont előfordulnak olyan scenáriók, mikor az ellenzék valamivel több szavazatot kap. A szavazatok területi eloszlása és a választási rendszer kialakítása miatt azonban ez nem eredményezne többségi parlamenti mandátumot. Jelenleg annak az esélye is elhanyagolható, hogy a Fidesz 2/3-os többségre tegyen szert.

Eredmények

A választásokig azonban még közel egy hónap hátra van, ami alatt jelentős változások következhetnek be. Ezt is figyelembe véve újabb 30.000 szimulációt készítettünk. Ennek eredménye hasonló az előzőekhez, a Fidesz továbbra is kényelmes győzelemre számíthat, sőt akár a kétharmados többséget is megszerezheti kis eséllyel. Hátra azonban nem dőlhet, mert hasonlóan kis eséllyel ugyan, de a választásokig az ellenzék is növelheti annyira a támogatottságát, hogy megszerezze a parlamenti többséget.

Eredmények

Megvizsgálva néhány valószínű és kevésbé valószínű eseményt az alábbiakat kapjuk:

Esemény Valószínűség
A Fidesz szerzi a legtöbb szavazatot 80%
Az Egyesült Ellenzék szerzi a legtöbb szavazatot 20%
A Fidesz szerzi a legtöbb mandátumot 90%
Az Egyesült Ellenzék szerzi a legtöbb mandátumot 10%
A Fidesz szerzi a legtöbb mandátumot, de nem lesz 50%-os többsége (a kisebbségi képviselők miatt) 1%
A Fidesz 2/3-os többséget szerez 13%
Az Egyesült Ellenzék 2/3-os többséget szerez 0,1%
A Fidesz nyeri a legtöbb mandátumot, habár kevesebb szavazatot kap, mint a másik oldal 10%
Az Egyesült Ellenzék nyeri a legtöbb mandátumot, habár kevesebb szavazatot kap, mint a másik oldal 0%


Viktor
Viktor
Data scientist
comments powered by Disqus