Előrejelzés - 2022.03.24

A választások közelsége miatt nem közlünk külön “mi lenne ha most vasárnap lennének a választások” és választásokkor várható eredményeket, mivel ezek nagyon hasonlóak lennének.

Mesterséges intelligencia alapú előrejelző modellünk szerint tágult az olló a Fidesz és az egységes ellenzék között az elmúlt hónapban. Bár a tavalyi év végén közel azonos volt a két tábor nagysága egy rövid ideig, ez azonban fokozatosan eltávolodott egymástól a kormánypárt javára. Mandátumra lefordítva ez egy lényegesen nagyobb különbséget jelent, mely stabil többséget biztosítana a jelenlegi kormánypártnak, ha most tartanák a választásokat és a kétharmad is elérhető közelségbe kerülne számukra.

Eredmények

30.000 szimulációt lefuttatva azt látjuk, hogy minimális az esélye, hogy az ellenzék több szavazatot szerezzen a választásokon és szinte mikroszkpikus, hogy ez mandátumtöbbséget is eredményezzen számukra (köszönhetően a választási rendszer kialakításának). Korábbi előrejelzésünkhöz képest jelentősen nőtt az esélye, hogy a Fidesz 2/3-os többségre tegyen szert, bár a normál többség tűnik még mindig a legvalószínűbbnek.

Eredmények

Az eredmények jelentősen polarizálódtak a legutóbbi előrejelzéshez képest. Ez annak köszönhető, hogy a választások egyre közelebb kerülnek, ami csökkenti a bizonytalanságot a leendő eredmények körül.

Megvizsgálva néhány valószínű és kevésbé valószínű eseményt az alábbiakat kapjuk:

Esemény Valószínűség
A Fidesz szerzi a legtöbb szavazatot 98,8%
Az Egyesült Ellenzék szerzi a legtöbb szavazatot 1,1%
A Fidesz szerzi a legtöbb mandátumot 99,7%
Az Egyesült Ellenzék szerzi a legtöbb mandátumot 0,3%
A Fidesz szerzi a legtöbb mandátumot, de nem lesz 50%-os többsége (a kisebbségi képviselők miatt) 0,04%
A Fidesz 2/3-os többséget szerez 30,4%
Az Egyesült Ellenzék 2/3-os többséget szerez 0%
A Fidesz nyeri a legtöbb mandátumot, habár kevesebb szavazatot kap, mint a másik oldal 0,8%
Az Egyesült Ellenzék nyeri a legtöbb mandátumot, habár kevesebb szavazatot kap, mint a másik oldal 0%


Viktor
Viktor
Data scientist
comments powered by Disqus